Terug naar Kennis

BrabantWonen, Thús Wonen en Destion winnaars van de Duurzaamheidsprijs 2024

Kees
C. den Dekker MSc.
06 531 880 86
k.den.dekker@republiq.nl
Kees
C. den Dekker MSc.
06 531 880 86
Krijgt met zijn vrolijkheid en enthousiasme iedereen warm voor vastgoed en data. En voor broodje Kees tijdens de lunch.

Vandaag zijn de winnaars van de duurzaamheidsprijs 2024 bekend gemaakt! Republiq reikt jaarlijks de duurzaamheidsprijs uit aan de woningcorporaties die in het afgelopen jaar de grootste CO2-reductie hebben gerealiseerd. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in de categorieën kleine corporaties (tot 5.000 eenheden), middelgrote corporaties (tot 15.000 eenheden) en grote corporaties (vanaf 15.000 eenheden). We feliciteren de winnaars met het behalen van deze prestatie!

De winnaars van dit jaar zijn: BrabantWonen (groot), Thús Wonen (middelgroot) en Destion (klein).

Het verhaal achter de duurzaamheidsprijs

Republiq reikt dit jaar voor de vierde keer de duurzaamheidsprijs voor woningcorporaties uit. De duurzaamheidsprijs is een aanmoediging van Republiq aan de corporatiesector om te blijven verduurzamen en de CO2-uitstoot van de woningen terug te dringen. Winnaars van de afgelopen jaren vinden het een blijk van waardering voor de uitgevoerde werkzaamheden en de inspanningen die zij leveren voor het verduurzamen van de sector.

 

Onderzoeksverantwoording

De CO2-reductie per corporatie vormt de grondslag voor de duurzaamheidsprijs. Die reductie berekent Republiq op basis van het energieverbruik van de woningen die in eigendom zijn van de corporatie. Jaarlijks vraagt Republiq het verbruik van die woningen op bij de netbeheerders. De uitvraag vindt geclusterd plaats in groepjes van minimaal 10 woningen. Op die manier is de privacy van afzonderlijke huishoudens gewaarborgd en kan per corporatie wel het totale verbruik berekend worden. Republiq brengt op deze manier het energieverbruik van vrijwel alle corporatiewoningen in Nederland beeld.

Uit de verbruiksdata komt naar voren dat in 2023 substantieel meer CO2 werd bespaard dan in eerdere jaren. Dit is waarschijnlijk voor een groot deel toe te schrijven aan het zuiniger omgaan met energie door huurders. Dit betreft een na-ijleffect van de prijsstijgingen in het jaar daarvoor. Corporaties zijn echter ook flink aan het verduurzamen. Het plaatsen van zonnepanelen en het isoleren van woningen gaat volop door. De grootste besparingen worden gerealiseerd bij wat oudere, grondgebonden woningen en in landelijke gebieden.

Meer weten over de duurzaamheidsprijs? Volg dan deze link.

Gerelateerd

Webinar energiearmoede

Lees meer

BrabantWonen, Thús Wonen en Destion winnaars van de Duurzaamheidsprijs 2024

Bekijk video