Duurzaamheidsprijs 2023

Jaarlijks reiken we de duurzaamheidsprijs uit aan de corporaties die in de twee afgelopen jaren de meeste CO2 hebben bespaard binnen de portefeuille. Hiervoor vragen we jaarlijk het energieverbruik van alle corporatiewoningen in Nederland op (in groepjes van 10 soortgelijke woningen). Een aanmoediging voor de corporaties die afgelopen jaren flinke stappen hebben gemaakt met het terugdringen van het energieverbruik, maar ook voor de huurders die minder energie zijn gaan gebruiken. Ook dit jaar reiken we de prijs weer uit, dit keer in drie categorieën: grote, middelgrote en kleine corporaties. Wie dat zijn? Dat zie je op deze pagina.

De 30 duurzame woningcorporaties van Nederland

In onderstaande lijst zijn de 30 duurzaamste corporaties op alfabetische volgorde weergegeven:

Accolade

Brabant Wonen

Bergopwaarts

Bazalt Wonen

Cazas Wonen

De Alliantie

De Zes Kernen

Elan Wonen

HW Wonen

Lek en Waard Wonen

Mooiland

Maastdelta Groep

Oost West Wonen

Parteon

Patrimonium Barendrecht

QuaWonen

Rochdale

SallandWonen

Vivare

Veluwonen

Woonin

Wierden en Borgen

Woonstede

Woningbouwvereniging Oostzaanse Volkshuisvesting

Woningbouwvereniging Hoek van Holland

Woningbouwvereniging Heerjansdam

Woningbouwvereniging Poortugaal

Woningstichting Weststellingwerf

Woningstichting Maasdriel

Zayaz

Republiq

Duurzaamheidsprijs 2022

Tijdens de tweede editie van de duurzaamheidsprijs in 2022 reikten we de prijs voor meest duurzame en energiezuinige corporatie uit aan de top 10 van de lijst van afgelopen jaar. Hierbij waren de prijswinnaars (1) Woningstichting Woningbelang, (2) Compaen en (3) ZOwonen. Hieronder een sfeerimpressie van de awardshow van vorig jaar.

Republiq
Republiq
Republiq
Republiq
Republiq
Republiq
Republiq

Republiq duurzaamheidsprijs

De duurzaamheidsprijs voor woningcorporaties is tot stand gekomen op basis van open data opgevraagd bij de drie grootste netbeheerders (Stedin, Enexis en Liander) en het Kadaster. Deze gegevens hebben we verwerkt tot jaarreeksen die we met elkaar kunnen vergelijken en op basis van dit vergelijk is de top 30 tot stand gekomen. De stappen zijn in onderstaande afbeelding weergegeven.

Via het BAG en Kadaster hebben wij al het corporatievastgoed van Nederland opgevraagd en in kaart gebracht. Zo weten wij van alle 2,3 miljoen corporatiewoningen alle belangrijke details (grootte, adres, woningtype).
Bij de drie grootste netbeheerders (Stedin, Enexis en Liander) hebben we het energieverbruik van corporatiewoningen opgevraagd. In slimme groepjes van 10 dezelfde soort woningen (bouwjaar, woningtype, type dak en inschatting van verduurzaming) hebben we het energieverbruik (gas en elektra) opgevraagd.
Met het standaardjaarverbruik voor gas en elektra is voor iedere woning de CO₂ uitstoot berekend. Deze zijn voor twee opvolgende jaren vergeleken. De corporatie met de meeste procentuele besparing is uitgeroepen tot meest duurzame corporatie.

Download de onderzoeksverantwoording


Republiq

InnAut maakte de award

Voor de award van de duurzaamheidsprijs, de duurzame prijs die de top 10 ontvangt, werkten wij samen met InnAut. InnAut is een technische sociale onderneming die mensen begeleidt naar een baan of opleiding binnen de techniek. Of, zoals ze zelf zeggen: "wij leren mensen de waarde in te zien van wat ze wél kunnen, in plaats van de beperking van wat ze niet kunnen". De heren en dames van InnAut ontwierpen én maakten de award helemaal 'from scratch' en het resultaat mag er zijn! Hieronder een aantal foto's van de totstandkoming van de awards.

Republiq
Republiq
Republiq
Republiq
Republiq
Republiq
Republiq
Republiq
Republiq