Terug naar Kennis

Woningbouw binnen innovatiedistrict ‘s-Hertogenbosch

Een tof project in onze thuisstad. De gemeente ’s-Hertogenbosch ontwikkelt een innovatiedistrict op het Grasso & Grenco-terrein, centraal in de stad. Republiq heeft samen met de gemeente de mogelijkheden voor woningbouw verkend.

Mix van werken, woningen en voorzieningen stimuleert innovatie

’s-Hertogenbosch wil zich profileren als dé data- en ICT-stad van Nederland. Het innovatiedistrict speelt hierbij een belangrijke rol. In het district komt een mix van werken, wonen en voorzieningen. Juist deze mix zorgt ervoor dat innovatie gestimuleerd wordt. De ambitie en visie voor dit plan liggen klaar en zijn door de gemeenteraad vastgesteld. Nu ligt de opgave om het programma te concretiseren.

Aanpak op basis van data

De doelgroep van het district is (jong) talent in de data- en ICT-sector. Republiq heeft samen met de gemeente de mogelijkheden voor woningbouw in het innovatiedistrict verkend. Wat voor woningen trekken talent aan? En hoe wordt innovatie gestimuleerd door woningen en voorzieningen? Deze vragen hebben we beantwoord op voor ons kenmerkende wijze: met behulp van data.

We hebben in kaart gebracht wat starters en doorstromers zoeken op de Bossche woningmarkt. We zien dat starters graag in het centrum van de stad willen wonen. De huidige oververhitte markt vraagt echter om flexibiliteit. Starters passen hun woonwensen en hun budget makkelijk aan om sneller een woning te vinden. Mede door de druk op de woningmarkt verwachten we veel animo voor woningen in het innovatiedistrict.

"Een succesvol innovatiedistrict neerzetten kost tijd"

Leren van andere innovatiedistricten

We namen een kijkje bij andere succesvolle innovatiedistricten. Denk bijvoorbeeld aan Strijp-S in Eindhoven, waarin de verbinding tussen wonen en werken al is gemaakt. Hier zien we dat creativiteit en ondernemerschap tijd en ruimte nodig hebben om te ontwikkelen. Het creëren van een succesvol innovatiedistrict is echt een project van de lange adem.

Tenslotte hebben we ingezoomd naar concrete woonprojecten. Wat zoeken starters met een data- en ICT-achtergrond in een woning? Er zijn in Nederland (én daarbuiten) veel voorbeelden te vinden van toffe woonprojecten voor starters. Hier hebben we ons door laten inspireren. Gezamenlijke woonkamers, een inpandige fitnessruimte, fietsen te leen, er is al van alles bedacht om wonen aantrekkelijk te maken voor data- en ICT-talent.

Compleet beeld gecreëerd van de woonbehoeften

Door diverse invalshoeken te hanteren hebben we een compleet beeld van de woonbehoefte in het innovatiedistrict gecreëerd. De volgende stap is het vertalen van de woonbehoeften naar een concreet woonprogramma. Hoeveel woningen ga je bouwen en hoe groot worden ze? Ook de programma’s voor werken, voorzieningen en activiteiten worden verder uitgewerkt, waarna de gebiedsontwikkeling kan starten. In onze ogen heeft het gebied rondom Grasso & Grenco alle kwaliteiten om succesvol te zijn als ankerpunt in het innovatiedistrict. Wij hebben er vertrouwen in.

Download(s)

Gerelateerd

Woningbouw binnen innovatiedistrict ‘s-Hertogenbosch

Bekijk video